65 borgere på tur i fortiden

Blæst og kulde kunne ikke forhindre, at Horne Sognearkivs kombinerede cykel- og biltur ind i fortiden blev en stor succes. 65 borgere i alle aldre var med på turen med Bjerremose som første stop. Den lille by var tidligere et sandt erhvervsmekka med erhvervsliv i hvert eneste hus. Der var blandt andet en mølle, og den gamle møllesten herfra har nu fået en fremtrædende plads på “torvet”.
Turen gik videre til Andelstorvet i Horne, hvor der tidligere var både mejeri, foderstof, brugs, mølle og elværk indenfor kort afstand.
Næste stop på turen var kirkegården, hvor en lille og halvskadet, men ganske fin runesten, sat af Tue Ravn, forbinder sognet med Harald Blåtand og Thyra.
Sidste fortælling foregik i idylliske omgivelser ved Abrahams Dam på en mark i Sækbæk. I midten af 1800-tallet boede tateren Abraham og hans kæreste i en jordhule i skrænten ved dammen. Han gjorde sig bemærket ved at få flere domme for løsgængeri og betleri og for at have fået tre børn samme år med tre forskellige kvinder.
Turen sluttede med kaffe, kage og masser af snak i den hytte, som tidligere stod i sognets byskov, Vikingelunden, men som nu er i privat eje.
For Horneposten. Bente Jakobsen.
Billeder. Leif Sønderskov + Evaluering.


QR Kodeturen, den 2. i rækken.


I 2018 trodsede 50 personer en usædvanlig varm aften Arkivets 1. QR kodetur som vi var ovenud godt tilfreds med. Turen var en kombineret cykel/bil tur, som var en god ide.
I år var det lidt kølig, men tørvejr, hvor mange der ville møde op, var vi spændte på, at der så kom 65 i alt var vi stolte og meget tilfredse med. Også i år var det en cykel/bil tur Tak for opbakningen og udvist interesse for Sognets historie. – Vi har allerede planlagt en ny tur i 2020. Vi ses.
Vi har nu 12 QR kodesteder, men efterlyser ideer til endnu flere historiske steder.

Loading

Et Historisk tilbageblik med QR-kodeturen den 28. maj

Horne Sognearkiv puster nyt liv til historien med en QR-kodetur til historiske stedet i Sognet.
Det gør de med en cykel/biltur tirsdag den 28. maj med start fra Hallens P-plads kl. 19 hvor vi skal besøge 4 historiske steder, alle med en god historie.
Først går turen til Bjerremose, her har Bjerremose Gl. Mølle igen fået Møllestenen hjem, som nu er placeret på Bjerremose Torv.
Derefter skal vi gøre holdt ved mindestenen for Hornelund Andelsmejeri og høre om Andelsbevægelsen.
Runestenen på Horne Kirkegård har sin hel egen historie som går hel tilbage til Vikingetiden, den skal vi se og høre om på Kirkegården.
Turen gå nu til Gl. Landevej, hvor vi fra QR-kode markeringen går til Abrahams Dam. Dette historiske sted ligger lidt afsiedes men er så absolut et besøg værd, og ikke mindst historien om Tateren Abraham Johansen er spændende.
Turen afsluttes i den gl. Grillhytte ved Lene og Mogens Jacobsen Gl. Landevej 105 hvor vi nyder aftenkaffen og hyggeligt samvær, hvor der kan stilles spørgsmål til Sognearkivet, som også orienterer om Arkivets gøremål hen over året. 

 

 

Loading

Konfirmander i Horne Kirke 2019

Årets Konfirmander i Horne Kirke talte 5 piger og 3 drenge, det er det laveste antal som Arkivet har registreret i 110 år. Vi er i en tid hvor der er små årgange, men som Storkegavlen på Horne Skole afslører, er der en opgang på vej, således blev der født 18 ny Horneborgere i 2018.

På billedet forrest ses fra venstre. Savannah Rosenlund Norup Lindentoft, Asta Skødeberg Hjørngård, Emma Svensson og Laura Staugård Linding.
Bagerst fra venstre. Sognepræst Finn Pedersen, Jeff Falk Pedersen, Julie Sønderskov Jørgensen, Elias Rye Poulsen og Jonas Juul Andersen.

Loading