Abrahams efterkommer var på besøg
Nogle gange forenes fortid og nutid på en overraskende måde. Det skete forleden, da Horne Sognearkiv modtog en mail fra Rie Biersted fra Ålsgårde. Hun havde på arkivets hjemmeside læst historien om tateren Abraham Johansen, der i sine sidste år boede i en jordhule i skrænten på det, der nu hedder Abrahams Dam og ligger på Anni og Erik Thomsens mark.
Rie Biersted ved indgangen til Tateren Abraham Johansens hjemsted Abrahams Dam.
Hun ville gerne se, hvor han havde boet. Hun var nemlig hans tiptipoldebarn.
Da hun begyndte at interessere sig for slægtens historie, troede hun, at hun var ud af en fisker familie, men opdagede for cirka 10 år siden, at hun var ud af en taterslægt.
Det var en spændende opdagelse, som medførte en masse grumme historier.
Rie Biersted er tipoldebarn af Else Marie Abrahamsen, der havde haft et forhold til Abraham, mens han stadig var gift i Horne. Else Marie rakkede rundt med sin mor og fik siden fem børn med fem forskellige mænd. Hun ombragte det yngste barn og blev dømt til døden. Hun blev benådet, men døde i 1870 som 40-årig i Christianshavns Kvindefængsel.
Hendes datter Wilhelmine Abrahamsen blev omkring 1900-tallet dømt for at sende sine børn ud at tigge. Hendes mormor, Laura Dusine, var da fire år og var måske-måske ikke med ude at tigge, men der er aldrig blevet snakket om hverken tiggeri eller tatere i familien.
Rie Biersted så både Abrahams Dam, der med garanti står mere idyllisk i dag end i tiden omkring 1850, da Abraham boede der. Hun besøgte også kirken, hvor tiptipoldefaderen blev døbt i 1797, gift i 1818, fik sine børn døbt og blev begravet fra i 1856.
Ref. Bente Jakobsen, Horneposten.
Billedet 1 er Rie Biersted ved indgangen til Abrahams Dam. Øvrige er fra Abrahams Dam.
Foto. Leif Sønderskov.
Besøget var på selve dagen for vores årlige Kirkegårdsvandring, her fortalte Bente Jakobsen kort historien om Ries relationer til Abraham Johansen.
Direkte linje fra Abraham til mig.
Abraham Johansen, (min tiptipoldefar)
Else Marie Abrahamsen. (min tipoldemor)
Vilhelmine Abrahamsen, (min oldemor)
Laura Dusine Pedersen. (min bedstemor)
Jens Hyll (min far)
Karen Marie Biersted.
Med venlig hilsen
Karen Marie Hyll Biersted.
Som vi ser Abrahams Dam nu, fremstår den jo idyllisk og velpasset, det kan vi takke Anni og Erik Thomsen for, men på sigt kunne et sådan sted med sin historie godt indgå som et fredet minde.