Juleoptoget har lang historie
Månedens billede
Af Bente Jakobsen
Søndag den 22. december kl. 15 går Varde Garden atter rundt i Horne fulgt af sikkert mange mennesker – store og små, nogle i nissetøj, andre i mere almindeligt antræk. Det er 52. gang, at Varde Garden går i spidsen for juleoptoget i Horne. I 2020 var der ikke noget optog på grund af corona-restriktioner.
Varde Garden var først gang i byen i 1972 og kom da med tre ponyer forspændt tre små vogne. Ifølge sogneforeningens protokol var det en succes set i lyset af, at det var første gang. Varde Garden skulle have 600 kroner for at spille, mens transport af musikken kostede 110 kroner. Også heste og vogne blev kørt til byen. Det kostede 300 kroner. Sogneforeningen havde indkøbt nissehuer til børnene for 291,75 kroner, men beklageligvis var der ikke nok, så i 1973 blev der indkøbt huer for 450 kroner.
I 1972 blev juleoptoget indledt med, at børnene så film på Horne Kro og fik sodavand. I selve optoget gik seks piger, som spillede blokfløjte og sang, mens børn klædt i nissedragter sad i ponyvognene. Året efter kørte en traktor med vogn forrest. Den var fyldt med spejdere, som delte slik ud undervejs. De forretningsdrivende bakkede op om optoget med først 200 kroner og senere 300 kroner årligt, og i brugsen var der vafler til kunderne.
I mange år var konceptet for juleoptoget klar: film på hotellet for børn, Varde Garden gennem byen og uddeling af slik undervejs, afsluttende med en koncert foran Hornelund og kakao og pølser til Varde Garden. I 1978 og årene derefter lejede sogneforeningen en lokal pony med vogn. Således har Martin Jepsen, Hans Jepsen og Torben Ellegård leveret ponyerne. I nogle år sad nissefamilier på vognen og delte slik ud, men fra 1979 blev der delte slikposer ud og samtidig blev filmen på hotellet sløjfet.
Der har været flere afvigelser fra konceptet. Således var det så koldt i 1976, at Varde Garden kun spillede et nummer ved Hornelund, men gik i stedet en ekstra runde i byen. Også i 1981 var det for koldt for gardisterne at stå stille. Efter et kort stop ved Hornelund gav de derfor en opvisning i den nye Horne Hallen.
I 1987 var der et stop ved Torvet, da det officielt blev indviet af Kaj Nielsen, der fra nytår var kommunens nye borgmester. Også i 2020 var der et lille afbræk i rundturen. Da var der taler og flaghejsning i forbindelse med Hornes udnævnelsen til ”Blomstrende landsby”.
I 1984 optrådte Varde Garden for første gang i nissetøj, og børn og julemænds tøj fra 1972 var ved at være slidt, så sogneforeningen bestilte i 1993 ny beklædning hos Varde Gardens syersker.
I 2000 blev juleposerne delt ud fra ”Sognehytten” – det gamle frysehus, som sogneforeningen overtog i 1991. Det var også det år, hvor der var lidt problemer. Ifølge protokollen gik alt godt, bare ikke for hesten, som ikke ville gå.
I 1979 arbejde sogneforeningens bestyrelse på at få lavet en kane, som skulle sættes på en bil, så nissefamilien blev motoriseret. Det blev ikke til noget det år på grund af travlhed, og siden gik ideen i sig selv igen.
Der er heller ikke længere hestevogne med, så i 2024 går Varde Garden forrest efterfulgt af julemanden og hans hjælper samt byens borgere. Mens Varde Garden får pølser og kakao i hallen, går mange i brugsen, hvor der i flere år er blevet serveret gløgg og æbleskiver.